Voeding
Volgens een onderzoek van het RIVM eet minder dan 10% van de Nederlanders echt gezond, terwijl juist in de gezonde voeding een groot deel van de oplossing schuilt voor de meeste spijsverteringsproblemen.
We eten te veel voeding welke het lichaam niet nodig heeft en we eten te weinig voeding welke het lichaam wel nodig heeft.
De laatste jaren krijgt gezond eten steeds meer aandacht. Mensen worden zich steeds bewuster van het belang van een gezonde leefstijl en de rol die voeding daarbij speelt.
Elke hap kan het lichaam sterker maken of juist verzwakken, daarom is er bij voeding zoveel winst te behalen.
volutionair gezien kon de oorspronkelijke mens geen verkeerde keuzes maken op het gebied van voeding. Men moest eerst in beweging komen om op voedsel te jagen of om het te verzamelen. Er was geen eten in overvloed, en de voeding was vers en gevarieerd. Op deze manier kreeg men alle voedingsstoffen binnen.
Het voedingspatroon (oervoeding/paleo) van de mens die zo’n 200.000 tot 160.000 jaar geleden is ontstaan tot aan de agrarische revolutie-10.000 jaar geleden bestond uit:
- Groente
- Fruit
- Kruiden en specerijen
- Paddenstoelen
- Honing
- Noten, pitten, zaden
- Zeevoedsel (vis, schaal- en schelpdieren, zeewieren, algen)
- (orgaan) vlees, gevogelte
- Eieren.

